LA CUINA DE NOVA ORLEANS




Parlar de la cuina de Nova Orleans és fer-ho d'una gastronomia que res té a veure amb la que es degusta a la resta d'Estats Units.

Tot i que es troba al cor del sud, la cultura de Nova Orleans i, per extensió la seva gastronomia, té les seves arrels a Europa, concretament a França ia Espanya. Els colons que es van instal·lar a Louisiana ia la ciutat de Nova Orleans van utilitzar els productes autòctons adaptant les receptes originals. A aquesta influència s'afegiria també la dels molts immigrants africans que es van instal·lar allà, integrant condiments i un altre tipus d'elements a una cuina cada vegada més rica i variada. Per això, en aquest gresol de cultures que és Nova Orleans, hem de parlar de tres cuines diferents:

La cuina "cajún", una cuina rústica, original del poble cajún procedent de França, que va emigrar a Nova Escòcia a mitjan segle XVII per establir-se com la colònia Arcàdia, sent desterrats pels anglesos un segle després i instal·lant-se definitivament a Louisiana i en nova Orleans.

La cuina "creole", originària de la pròpia Nova Orleans, una cuina més aristocràtica en la qual es barregen les tradicions de grups d'immigrants francesos, espanyols, italians i indis americans.

I finalment, la cuina "soul african", pròpia dels immigrants africans que també van decidir integrar-se i formar part del ventall multicultural d'aquesta ciutat.

El resultat és una cuina condimentada, colorista, que barreja els productes que els dóna el mar, el riu Mississippi, i la terra. Una cuina plena de màgia, de sentiment, que evoluciona cada dia, a cada família, perquè d'un plat original cada cuinera / o aporta un nou ingredient ... Aquesta és la clau del seu èxit.



TALLER DE CUINA DE NOVA ORLEANS AMB KATAKRAK

Gumbo itsasoertzean! Katakrak és una llibreria-cafeteria situada al número 54 del Carrer Major de Pamplona-Iruñea. L'espai el sosté una cooperativa de treballadores.


La viabilitat econòmica del projecte s'enten com a un objectiu necessari però no últim. El local només cobra sentit ple si es pensa com a infraestructura al servei del teixit associatiu, comunitari, activista i cultural de la ciutat, des d'una lògica no partidària sinò de moviment. 
El desig de transformació social és la turbina al voltant de la es mou tot el projecte i el llibre és una eina preferent per aconseguir-ho. A més, tota l'activitat que reben i organitzen està dirigida a produir intercanvis de coneixement crític i a intervindre de manera intencionada a la ciutat. Aquestes activitats, que van des d'exposicions o xarrades fins a concerts, estan organitzades tant per ells com per altres grups i col·lectius.

Una de les parts fonamentals del projecte és la seua cantina, on fan equilibris per acompanyar el criteri de rentabilitat que ha de sostindre la cooperativa amb criteris polítics com la sobirania alimentaria i les relacions comercials properes i justes. Serveixen menús tots els dies. Luis Soldevila i Xabi Maeztu formen  dos terços de l'equip de la cuina de Katakrak i formen parella còmica a esdeveniments socials i festius de tota mena. Junts, per exemple, van arruinar bona part dels cants corals del disc “Ildoa Landuz” de la Broken Brothers Brass Band, com a membres de la Vocal Assault Force de la banda. També junts, i molt ben acompanyats, formen part del col.lectiu “Iruñea NOLA?”, carro de combat de la música negra als carrers de Pamplona. 

L'un d’Alacant i l'altre de la vella Iruñea, tots dos fanàtics de la cultura i la música de Nova Orleans, i més encara de la seua cuina. Des dels fogons de Katakrak, juntament amb la imprescindible Maitane, han fet arribar a Euskal Herria algunes de les receptes més conegudes de la capital del nord del Carib (gumbo, jambalaya, red beans and rice...) miracles vius de la cuina de pobre, tresors culturals de l'Atlàntic negre. Per al MAIG DI GRAS tots dos impartiran tallers de cuina de Nova Orleans i prepararàn productes que participants i públic podran degustar a preus populars.


------------------

DISSABTE 7 de maig-----------------------
19h / TALLER DE CUINA DE NOVA ORLEANS: GUMBO - KATAKRAK KANTINA - IRUÑA/PAMPLONA - TERRASSA PAYÀ

DIUMENGE 8 de maig-----------------------
12h / TALLER DE CUINA DE NOVA ORLEANS: JAMBALAYA - KATAKRAK KANTINA - IRUÑA/PAMPLONA - TERRASSA PAYÀ